Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Παναγία Τρικουκκιώτισσα (Κύπρος)

Η επωνυμία της Παναγίας Τρικουκκιώτισσα ή στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα Τρικουτσιώτισσα η Παναγία της Τρικουτσιάς, προήλθε από το δασικό δέντρο Τρικουτσιά, που λέγεται και κοκκονιά. Για το θέμα αυτό ο Νέαρχος Κληρίδης μας πληροφορεί τα εξής: «Το όνομα του μοναστηριού της Τρικουκκιάς είναι η Παναγία η Τρικουκκιώτισσα, που μαρτυρά πως, την εποχή που πρωτοκτίστηκε εκεί το μοναστήρι και τοποθετήθηκε στο ναό του η εικόνα της Παναγίας, βρισκόταν εδώ ένα φυτό εξαιρετικά μεγάλο, που ονομαζόταν Τρικουκκιά. Τέτοια φυτά μπορεί, ερευνώντας κανείς, να συνατήση στο γειτονικό δάσος και σε όλη την οροσειρά του Τροόδους. Πρόκειται για το είδος εκείνο που στη Βοτανική ονομάζεται κράταιγος η οξυάκανθος, επειδή εχει μυτερά αγκάθια και κόκκινον καρπό που δεν τρώγεται. Ονομάστηκε το φυτό Τρικουκκιά, επειδή ο καρπός του περικλείει τρεις κόκκους (σπόρους) και σε όλα τα χωριά της οροσειράς χρησιμοποιείται ως σήμερα σαν υποκείμενο για το μπολιασμα της αχλαδιάς». Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ερμηνείες ως προ την προέλευση της λέξης Τρικουκκιά. Ο Ν.Γ. Κυριαζής υποστηρίζει: «Η επωνυμία της Μονής πιστεύεται, ότι οφείλεται εις την ύπαρξιν, εν τη περιοχή της, μοσφιλιών, των οποίων ο καρπός έχει τρεις κοκκόνες, ενώ εις άλλους τόπους τέσσερεις. Τούτων εμβολιαζομένων, αποκτώνται καλού είδους αππιδκιές, που δεν αποδίδει ο διά του άλλου είδους εμβολιασμός». Κατά μια άλλη άποψη, ονομάστηκε έτσι, επειδή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το μοναστήρι είχε το δικαίωμα να παίρνει, από τη δεκάτη των εισοδημάτων των μετοχιών του και του τσιφλικιού των Κουκλιών της Πάφου, το ένα τρίτο, το λεγόμενο αντικούτσιν η τρικούτσιν (από τις λέξεις, τρία κουκκιά). Κατά παρόμοιο τρόπο ονομάζονταν τριτερά τα χωράφια που εφορολογούντο κατά το σύστημα αυτό. Αυτό υποστηρίζει ο Ν. Γ. Κυριαζής με τα πιο κάτω που έγραψε: «Κατ΄ άλλην παράδοσιν, απεκλήθη έτσι, διότι επί Τουρκοκρατίας είχε το δικαίωμα, προς συντήρησιν της, να λαμβάνη από την δεκάτην του τσιφλιτζιού των Κουκλιών Πάφου τα τρία κουκκιά δηλαδή, το εν τρίτον η αντικούτσιν, εξ ου η λέξις τριτερά, διά χωράφια φορολογούμενα».
Η Παναγία Τρικουκκιώτισσα εορτάζει στις 15 Αυγούστου!
Πηγή: εδώ

11 σχόλια:

  1. Καλημερα σου , το μοναστηρι φαινεται πολυ νοικοκυρεμενο και γαληνιο και η ιστορια για το ονομα της Παναγιας ενδιαφερουσα ενοψει και των ημερων, να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ να είσαι καλά...και να περνάς όμορφα :)))
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ καλή μου :))))
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη ανάρτηση!!Βοήθειά μας!
    Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανυπομονώ κάθε μέρα να διαβάσω το αφιέρωμά σου!
    Η Παναγία να σε έχει καλά και να σου δίνει έμπνευση για να γράφεις και εμείς να σε διαβάζουμε!
    Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ όμορφη η ευχή σου....!
      Καλό σου ξημέρωμα :)))

      Διαγραφή
  5. ΠΟλύ χαρηκα που ανάμεσα στο αφιέρωμα σου είδα και για την Κύπρο....πήγα στη συγκεκριμένη εκκλησία..μικρό εκκλησάκι είναι αρχαίο με καλόγριες...
    υγ-επίσης 15 Αυγούστου , γιορτάζουν οι εκκλησίες Παναγία του Άρακα, Παναγία του Κύκκου και άλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Παναγία του Κύκκου είχα ακουστά...!
      Μου άρεσαν πολύ αυτά που διάβασα για την Παναγία Τρικουκκιώτισσα αν με αξιώσει ο Θεός θα ήθελα πολύ να τις επισκεφθώ :)

      Διαγραφή

Σχολίασε κι εσύ. . .ότι νομίζεις πως αξίζει!