Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ενιαία κίνηση bloggers: Μια ευκαιρία για τον Παύλο!


O Παύλος Σωτηριάδης είναι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου, ο οποίος πάσχει από λευχαιμία τύπου-Τ.
Παρόλο που ο αδερφός του είναι συμβατός δότης, ο οργανισμός του δεν δέχθηκε την μεταμόσχευση μυελού των οστών, στην οποία έχει υποβληθεί. Για να σωθεί πρέπει να μεταφερθεί στην Αμερική, κάτι που συνεπάγεται υψηλό οικονομικό κόστος, που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί από φίλους, συγγενείς και συντοπίτες στα Θερμά Σερρών όπου μένει.

Η βοήθεια σου είναι απαραίτητη....αν μπορείς και θέλεις !!!


*Σας παραθέτω τον αριθμό μέσω του οποίου η οικογένεια προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο πιο άμεσα γίνεται ένα αξιοσέβαστο και πολυπόθητο ποσό για να μπορέσει να μεταφερθεί ο Παύλος στη Βοστόνη.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΣΟΥΣΑΝΑ
ΑΡΙΘΜ.ΛΟΓ.428/537100-79
ΙΒΑΝ GR8101104280000042853710079
ΚΩΔ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ΕΤΗΝGRAA
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας Σουζάνα Κυριακίδου Μαμά Παύλου
6986789490

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ!

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Αν οι λέξεις είχαν σώμα και χόρευαν Tango……..


Το Tango είναι ένας χορός αγκαλιασμένου ζευγαριού. Το ζευγάρι βρίσκεται μέσα σε μια αγκαλιά που είναι όμως στήριγμα κι όχι πίεση.

Αγκαλιά σημαίνει δίνω με τα χέρια ανοιχτά κι όποιος δίνει με τα χέρια ανοιχτά παίρνει με όλο του το σώμα. Έτσι ενωμένοι οι δυο σύντροφοι μετακινούνται στο χώρο, αλλά όχι έναν οποιοδήποτε χώρο. Το αντίθετο μάλιστα, ένα χώρο που δημιούργησαν οι δυο τους.

Αν οι λέξεις είχαν σώμα και χόρευαν Tango……..

• Η αγκαλιά είναι στήριγμα κι όχι πίεση
• Το λάθος είναι δυνατότητα
• Αν δεν δώσεις εσύ χώρο στον άλλον, θα τον πάρει μόνος του
• Η συνάντηση, η επαφή είναι διάλογος κι όχι καταναγκασμός
• Ο διάλογος είναι για να ακούς τον άλλον κι όχι για να υποθέτεις
• Η αγκαλιά είναι για να δίνεις χώρο στον άλλον κι όχι για να παγιδεύεις
• Η σχέση είναι διάλογος, διάλογος, διάλογος

Χόρχε Μπουκάι, Να βλέπεις στον Έρωτα

"Tango", by Moira Purver

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Απώλειες...

Απώλειες....
Υλικές, σωματικές ή ψυχικές τι σημασία έχει;;;
Όλες σε πόνο καταλήγουν....
Στην περίπτωση μου λίγο απ'όλα.....κυρίως υλική όμως...πριν από λίγες ώρες μου έκλεψαν το κινητό και ήταν το μόνο που είχα πάνω μου. Κυριολεκτικά!
Πόσο χαζή μπορεί να νιώθω αυτή τη στιγμή, το ξέρω πως δεν είναι λογικό...πότε όμως τα συναισθήματα ακολούθησαν την λογική;;;
Νομίζω πως είμαι σε μια φάση άρνησης, δεν θέλω να πάρω καινούριο, θέλω το δικό μου!!!!
Προσπαθώ ακόμα να συνειδητοποιήσω τι έγινε, αλλά δεν καταλήγω πουθενά ήταν να γίνει και έγινε....καλά δεν πάει ακριβώς έτσι, αλλά δεν έχω και άλλη απάντηση πάνω στο θέμα.
Ότι και να πω πλέον είναι περιττό...
Ξέρω πως τίποτα και κανείς δεν θα μου το φέρει πίσω, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μου λείπει!
Καλό ξημέρωμα!

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Coco Chanel

1. “Μία γυναίκα που δεν φοράει άρωμα δεν έχει μέλλον.”

2. “Αν ντυθείτε άκομψα, θα θυμούνται το ρούχο. Αν ντυθείτε άψογα θα θυμούνται εσάς.”

3. “Η απλότητα είναι το κλειδί για την πραγματική κομψότητα.”

4. “Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτεσαι για εμένα. Δεν υπάρχεις στη σκέψη μου καθόλου.”

5. “Η ζωή μου δεν με ευχαριστούσε, οπότε τη δημιούργησα όπως ήθελα.”


6. “Η μόδα αλλάζει, το στυλ μένει αναλλοίωτο.”

7. “Μία γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποια είναι και τι θέλει.”

8. ” Η μόδα δεν είναι μόνο τα ρούχα. Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, τον τρόπο που ζούμε και το τι συμβαίνει.”

9. ” Μία γυναίκα φοράει άρωμα όταν θέλει να τη φιλήσουν.”

10. ” Δεν δημιουργώ μόδα, είμαι η μόδα.”

11. ” Δεν καταλαβαίνω πως μία γυναίκα φεύγει από το σπίτι της απεριποίητη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα συναντήσεις το πεπρωμένο σου και τότε θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο όμορφη γίνεται.”


12. “Το καλύτερο χρώμα στον κόσμο είναι αυτό που δείχνει ωραίο επάνω σου.”

13. “Μπορείς να είσαι θεά στα 30, γοητευτική στα 40 και ακαταμάχητη για το υπόλοιπο της ζωής σου.”

14. “Οι γυναίκες σκέφτονται όλα τα χρώματα εκτός από την απουσία χρώματος. Έχω πει ότι το μαύρο τα έχει όλα. Το λευκό επίσης. Η ομορφιά τους είναι απόλυτη. Αποτελούν την τέλεια αρμονία.”

15. “Ήθελα να δώσω στη γυναίκα άνετα ρούχα που θα ρέουν στο σώμα της. Μία καλοντυμένη γυναίκα νιώθει σαν να είναι γυμνή.”


16. “Η αλαζονεία είναι σε ό, τι κάνω. Είναι στις χειρονομίες μου, στην τραχύτητα της φωνής μου, στη λάμψη των ματιών μου, στο νευρώδες, βασανισμένο μου πρόσωπο.”

17. “Η μόδα που δεν φτάνει στους δρόμους δεν είναι μόδα.”

18. “Η κομψότητα προέρχεται από το να είσαι τόσο όμορφος εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.”

19. “Μία γυναίκα με όμορφα παπούτσια δεν είναι ποτέ άσχημη.”

20. “Οι γυναίκες κάνουν τα ρούχα, όχι τα ρούχα τις γυναίκες.”


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Να ταξιδεύεις

«Little by little, one travels far». Λίγο-λίγο, κάποιος ταξιδεύει μακριά. Κάποιος ξεκινά για το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής του. Κάπου, κάπως, σήμερα, κάποιος πήρε την απόφαση πως θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο. Στο τέλος της ημέρας, όμως, το μετάνιωσε, γιατί, λέει, δεν είχε λεφτά. 

Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια. Ίσως εκεί οφείλονται οι εκατομμύρια αεροπορικές πτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο. Σήμερα θα ταξίδευες άνετα για να συναντήσεις τον έρωτα της ζωής σου ή κάποιον φίλο από μακριά, έτσι δεν είναι;

Ίσως νομίζεις, πως τα ταξίδια είναι ακριβά. Πως το να ταξιδέψεις απαιτεί πολλά λεφτά. Κι ίσως δεν ταξιδεύεις, γιατί βρίσκεσαι σε οικονομική στενότητα ή γιατί περιμένεις τον έρωτα της ζωής σου να σκαρφαλώσετε μαζί στον πύργο του Άιφελ να δείτε τη θέα, μα εκείνος δεν έχει έρθει ακόμα. Ή μπορεί πράγματι οι φίλοι σου να μην μπορούν αυτή την εποχή ή τα ξενοδοχεία να είναι πράγματι πολύ ακριβά. Ή μπορεί να είσαι σπιτόγατος και πράγματι, δε διαφωνώ, το σπίτι σου είναι κομμάτι σου και νιώθεις την ασφάλεια και τη ζεστασιά του σε αυτό.

Κοίτα να ταξιδεύεις, όμως. Να ταξιδεύεις, ακόμη κι αν οι φίλοι σου βαριούνται ή δουλεύουν ή δεν μπορούν ή ακόμη αν σου λένε πως αυτά δεν είναι για αυτούς. Να ταξιδεύεις μόνος και να ταξιδεύεις χωρίς πολλά-πολλά. Με λιγοστά ρούχα κι ακόμη πιο λίγα λεφτά. Να ταξιδεύεις μένοντας σε φτηνιάρικα χόστελ με δέκα αγνώστους. Όλο και κάτι θα έχουν να σου πουν, όλο και κάπου θα έχουν να σε πάνε.

Κάνε γνωριμίες. Με ανθρώπους που θα σε πάνε από εδώ και από ‘κει, που θα σε ταρακουνήσουν συναισθηματικά, πνευματικά, σωματικά, που θα ξυπνήσουν ό,τι πιο προοδευτικό ίσως κοιμάται σήμερα στο μυαλό και την καρδιά σου και θα σου χαλάσουν το τουριστικό πρόγραμμα, που τόσο καλά είχες οργανώσει.

Να ταξιδεύεις ακόμη οικονομικότερα με προγράμματα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με εθελοντές ανά τον κόσμο, με summer schools, με υποτροφίες. Μα να ταξιδεύεις για τους ανθρώπους, όχι για τα μέρη. Όσο και αν επιμένουν να λένε μερικοί, πως στο τέλος πρέπει να δένεσαι με τα μέρη κι όχι με τους ανθρώπους, εσύ φρόντισε να δεθείς με εκείνους που μιλούν.

Να κρατάς μία πετσέτα, ένα βιβλίο, να ξυπνάς αργά και να μην επισκεφθείς όλα τα μουσεία ή όλα τα αξιοθέατα. Αντί για αυτό, βγες με αγνώστους και ξένους έξω την ημέρα και τα βράδια. Μάθε απ’ αυτούς που θα σου μιλήσουν για τη ζωή τους και δέξου ευγενικά, ακόμη κι αν βαριέσαι, τις προσκλήσεις για προκλήσεις. Και ας μην καταλαβαίνεις τίποτα από όσα ακούς.

Στη φράση του Doug Lansky, κατά την οποία ο ταξιδιώτης βλέπει ό,τι βλέπει και ο τουρίστας βλέπει ό,τι έχει έρθει να δει, πρέπει να σημειωθεί πως ο ταξιδιώτης ξοδεύει ελάχιστα χρήματα και συλλέγει εκατομμύρια εμπειρίες, σε αντίθεση με τον τουρίστα, που ξοδεύει πολλά χρήματα και στο τέλος αποχωρεί μονάχα με μερικές φωτογραφίες απ’ τα αξιοθέατα, όπως τότε που τα έβλεπε διαδικτυακά.

Τα κτίρια δε μιλάνε, οι χώρες και τα τοπία δε λαλούν. Οι άνθρωποί τους αξίζουν όλα τα λεφτά. Και το οφείλεις στις αισθήσεις σου να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Γιατί είναι μοναδικά μοναδικό να περπατάς εκεί που ποτέ δε φανταζόσουν πως θα περπατούσες, εκεί που τώρα αντικρίζεις το ηλιοβασίλεμα και τα τοπία που περιγράφουν τα βιβλία που διαβάζεις και τις ταινίες που βλέπεις.

Να θυμάσαι πως οι ιστορίες των ανθρώπων είναι η κουλτούρα του λαού τους. Και να θυμάσαι, πως όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά. Το ζήτημα όμως είναι να μετακινείσαι, να αλλάζεις, να μην ταξιδεύεις για να πας κάπου, αλλά για να πας. Να ταξιδεύεις όχι για να αλλάξεις μέρος, μα για να αλλάξεις ιδέες. Για να ανανεωθείς και να ανανεώνεις τον κόσμο σου.

Και μην ξεχνάς, πως όλα κι όλοι σε περιμένουν. Γι’ αυτό μην περιμένεις κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να την κάνεις. Θα βρεις το λόγο εκεί. Ποιος ξέρει, άλλωστε, τι θα συναντήσεις στον επόμενο προορισμό; Ποιος ξέρει ποιοι και πόσα σε περιμένουν στον ολοστρόγγυλο πλανήτη Γη;

Επιμέλεια Κειμένου Μανώλη Βαμβουνάκη: Πωλίνα Πανέρη
Πηγή: εδώ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Να προχωράς!

Ο άνθρωπος βελτιώνεται καθώς ακολουθεί το δρόμο του. 
Αν περιμένει να βελτιωθεί προτού πάρει μια απόφαση, 
δεν θα προχωρήσει ποτέ.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Σκέψου


"Θα πετυχαίναμε πολλά αν ακολουθούσαμε
τις συμβουλές που δίνουμε στους άλλους!"

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

 Είναι γνωστή και οικεία η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου σημασιοδοτεί την έναρξη της πιο πνευματικής περιόδου του έτους, της περιόδου της προετοιμασίας μας για τη μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας μας, του Πάσχα. Κι η περίοδος αυτή παίρνει το όνομα της από το λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας που ονομάζεται "Τριώδιο", καθώς η χρήση αυτού του βιβλίου ξεκινά από τον εσπερινό της Κυριακής που διαβάζεται η σημερινή παραβολή και εκτείνεται μέχρι της παννυχίδα του Μεγάλου Σαββάτου, καθιερώνοντας αυτήν την περίοδο ως περίοδο αυξημένης προσευχής τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.
 Ακριβώς δε επειδή η περίοδος αυτή είναι αφορμή εντατικότερης και θερμότερης προσευχής, για τον λόγο αυτό η Εκκλησία μας ξεκινά την περίοδο με τη διδασκαλία του ίδιου του Χριστού για τον τρόπο της θεάρεστης προσευχής. Κι η διδασκαλία αυτή εμπεριέχεται σε μια ιστορία, στη διδακτικότατη αυτή παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, που τόσο έχει αναλυθεί ανά τους αιώνες και έχει καταστεί αφορμή προβληματισμού και αποφάσεων.
 Κύριο χαρακτηριστικό της, η με απλό τρόπο επισήμανση των πνευματικών κινδύνων που αναιρούν την προσευχή και την μετατρέπουν σε προσβολή προς τον Άγιο Θεό ή ακόμη χειρότερα, σε ιεροσυλία. Συνάμα παρατίθεται ο τρόπος, με τον οποίο η προσευχή φθάνει στον θρόνο του Θεού, καθίσταται θεάρεστη κι ο προσευχόμενος άνθρωπος χαριτώνεται και πορεύεται την οδό της Αγιότητας και της Θεώσεως.

Πηγή:Φωνή Κυρίου


*μικράκι μου χρόνια πολλάααα!

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ζωγραφίζοντας...

Η εικόνα είναι από κάπου στο διαδίκτυο!
Με έπιασε μια ξαφνική επιθυμία για ζωγραφική σήμερα ή μάλλον χθες..πέρασε η ώρα...!
Χρόνια τώρα ψάχνω να βρω ποιο ακριβώς είναι το δικό μου ταλέντο...
(λένε πως όλοι έχουν από ένα)
Τι είναι αυτό στο οποίο είμαι καλή;;
Συχνά καταλήγω πως είναι μάταιος κόπος, αφού σε τίποτα δεν είμαι αρκετά καλή..
σε τίποτα σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια....
άσχετα με το τι λένε οι άλλοι, εγώ δύσκολα ικανοποιώ τα κριτήρια του εαυτού μου!
Κατά διαστήματα μου αρέσουν διάφορα πράγματα
...χάνω πολύ γρήγορα όμως το ενδιαφέρον μου κι έτσι καταλήγω να τα παρατάω...
Προσπαθώ να μην αφήνω τίποτα στη μέση
και κάπως έτσι από ένα σημείο και μετά καταπιέζω τον εαυτό μου..
Τώρα τελευταία μ'έχει πιάσει μια τρέλα με τα σκίτσα...
Θέλω πολύ να μάθω να σκιτσάρω....
Προς το παρόν απλώς αντιγράφω εικόνες που μου αρέσουν..
Τελικά μάλλον το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω αρκετή υπομονή
και δεν δίνω χρόνο σε ότι πραγματικά μου αρέσει
Ας ακολουθήσω την συμβουλή των puzzles
"Make a mess, Clean it up"
Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να ασχοληθώ πραγματικά με τον εαυτό μου!
Ίσως και όχι :P
Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις....να έχεις ένα υπέροχο σουκού!

Οι χθεσινές απόπειρες....έχω δρόμο μπροστά μου σα να λέμε...!

Ίσως να μην σε ενδιαφέρουν όσα γράφω, 
σκέψου όμως εσύ εκμεταλλεύεσαι το ταλέντο σου;;;

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ο Εβραίος που εγινε Χριστιανός

Ένας Εβραίος αποφάσισε να γίνει χριστιανός και θέλησε να εξετάσει τις
εκδοχές του χριστιανισμού για να επιλέξει.


Βρίσκει λοιπόν έναν ορθόδοξο, έναν προτεστάντη κι έναν παπικό. Τους
λέει τις προθέσεις του κι εκείνοι συμφωνούν να τον "ξεναγήσουν" στις
εκκλησίες τους.


Πάει ο Εβραίος με τον προτεστάντη μια Κυριακή, μπαίνει στο ναό και
βλέπει τους ανθρώπους τακτοποιημένους με τα καλά τους ρούχα, ο καθένας
στο κάθισμα του, μπροστά από τον κάθε πιστό μια Καινή Διαθήκη, η
χορωδία να λέει τους ύμνους αρμονικά, τα πάντα να λάμπουν από
καθαριότητα και μετά το τέλος όλοι του φερθήκαν ευγενικά με πολύ
καλούς τρόπους.


Την επόμενη Κυριακή συνεννοήθηκε με τον παπικό να πάει στο δικό του
ναό. Μπαίνει μέσα, πλένει τα χέρια, ρίχνει το κέρμα ν ανάψει το
λαμπάκι αντί για κερί και κάθεται. Ούτε εκεί όρθιοι, όλοι στα
καθίσματά τους με τάξη και αρμονια. Ακουσε και την εγκύκλιο του Πάπα,
είδε και τις φωτογραφίες του που δέσποζαν ακόμα και εντός του ναού.
Πέρασε η ωρα, τέλειωσε η λειτουργία ,τον καλοδεχθήκαν, τον κέρασαν κι
έφυγε.


Την τρίτη Κυριακή κανόνισε να πάει στην ορθόδοξη εκκλησία. Μπαίνει
μέσα και βλέπει άλλους να μιλάνε μεταξύ τους, πολλούς όρθιους γιατί
δεν έφθαναν τα καθίσματα, τη νεωκόρο να μαλώνει με μια κυρία γιατί της
έσβησε γρήγορα το κερί που άναψε, άκουγε τα μωρά να τσιρίζουν και να
μη τα παρατηρεί κανείς, ο παπάς να φωνάζει στον ψάλτη να τελειώσει τα
τεριρέμ κλπ. Μόλις τελείωσε η λειτουργία άρχισαν και τα μνημόσυνα,
όπου άλλοι έβγαιναν στην εκκλησία κι άλλοι έμπαιναν με θόρυβο και
φασαρία..

Ο ορθόδοξος απογοητεύτηκε από την εικόνα που είδε ο προσήλυτος Εβραίος.


Την επόμενη εβδομάδα συναντήθηκαν όλοι για να μάθουν τι αποφάσισε ο Εβραίος.
Όταν βρεθήκαν όλοι μαζί τους λέει:
Στην προτεσταντική εκκλησιά είδα μεγάλη τάξη και ευγένεια.
Στην παπική είδα μεγάλη αφοσίωση στον πνευματικό σας αρχηγό και τις
οδηγίες του ιερέα σας.
Στην ορθόδοξη εκκλησιά είδα τέτοιο μπάχαλο που δεν το περίμενα!!!
Ο ορθόδοξος σκυθρώπιασε απογοητευμένος, ενώ οι άλλοι δυο αναθάρρησαν.


Και καταλήγει ο Εβραίος:
Θα γίνω ορθόδοξος!!!
Μα πώς? αναρωτιούνται οι άλλοι.
Ακούστε, λέει ο Εβραίος. Τα δικά σας δικαιολογούνται με την τάξη που
έχει ο ένας και την πειθαρχία που έχει ο άλλος. Τούτο εδώ -και δείχνει
τον ορθόδοξο- δεν δικαιολογείται αλλιώς. Με τέτοιο μπάχαλο, μόνο αν
έχεις τον Θεό μαζί σου διατηρείσαι 2000 χρόνια !


*ένα ανέκδοτο που ξέθαψα απ'τα παλιά mail
Καλημέρα!

*σήμερα εορτάζει η αγία Φιλοθέη

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Είσαι αναντικατάτατος

"Υπάρχει αυτή η λογική, όταν κάτι παλιώνει ή τελειώνει το πετάς κι αγοράζεις καινούριο.
Είναι το ίδιο μ'αυτό που λένε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.
Δεν ξέρω, εγώ δεν συμφωνώ καθόλου!
...
Έτσι όπως το βλέπω εγώ, όλοι είμαστε αναντικατάστατοι και είμαστε αναντικατάστατοι, όχι επειδή είμαστε από μόνοι μας κάτι σπουδαίο και ιδιαίτερο, αλλά γιατί είμαστε ο ένας για τον άλλο κάτι σπουδαίο και μοναδικό"
Πηγή: Άγρια παιδιά

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Λερωμένα χέρια

"Άμα θες να είσαι καλός και σωστός και να έχεις τα χέρια σου καθαρά, έχω την καλύτερη συμβουλή. Κάτσε σπίτι.
Έξω από το σπίτι είναι αλλιώς κι ότι και να αποφασίσεις να κάνεις, ένα είναι σίγουρο. 
Τα χέρια σου θα τα λερώσεις. 
Οπότε η καλύτερη συμβουλή για outdoor activities νομίζω ότι είναι.....
....
Έξω καταλαβαίνεις ότι τα λερωμένα χέρια, δεν είναι απαραίτητα και βρώμικα.
Κι αυτοί που λένε δεν με αφορά και νίπτω τα χέρια μου, είναι συνήθως αυτοί που έχουν τα πιο βρώμικα. Και πρέπει σίγουρα να τα λερώσουν για να μάθουν.
...
Και τελικά ναι, μπορείς να κάτσεις σπίτι, να κοιτάς την δουλειά σου κι όχι γύρω σου και να 'χεις τα χέρια σου καθαρά 
ή μπορείς να βγεις έξω να νοιαστείς και να λερωθείς.
Το θέμα είναι αν κάτσεις σπίτι, παίζει γερά τα χέρια σου να μην αγκαλιάσουν κανένα.
Και ξέρω 'γω, άμα δεν είναι για αγκαλιές. 
Ποιο είναι το νόημα να έχεις χέρια;;;
Γενικά μιλάω"

Πηγή: Άγρια Παιδιά
*μια σειρά του 2008 που ξέθαψα σήμερα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Να μένεις παιδί...

Μην χάσεις ποτέ την παιδικότητα σου!
Μ'αυτήν μόνο μπορείς να αντιμετωπίσεις
τις φάρσες που σκαρώνει το σύμπαν!

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Απολογισμός του 2015 σε ερωτήσεις

Το συγκεκριμένο παιχνίδι το είδα σε πολλούς....η προτροπή όμως της Μαρίνας με έπεισε να παίξω...!
  • Κάτι που έκανα στο ’15 που δεν είχα ξανακάνει ποτέ.
Ξεκίνησα να κάνω decoupage, αν και τα παράτησα σύντομα :P
  • Αν κράτησα τους στόχους που είχα βάλει πέρυσι και αν θα βάλω νέους φέτος.
Γενικά δεν βάζω στόχους, γιατί όταν το κάνω γίνομαι αρκετά καταπιεστική στον εαυτό μου! Οπότε οτ' ήθελε προκύψει και φέτος....
  • Ποιες χώρες επισκέφτηκα το ’15;
Νοερά πολλές ή μάλλον διαδικτυακά...πρακτικά καμία. Περιορίστηκα στα εγχώρια!!
  • Τι θα ήθελα να κάνω το ’16 που στερήθηκα το ’15;
Να ταξιδέψω και να γνωρίσω καινούρια πράγματα!
  • Ποιες ημερομηνίες θα μου μείνουν αξέχαστες στο ’15 και γιατί;
Χμμμ...εδώ έχουμε πρόβλημα, δεν θυμάμαι ποτέ ημερομηνίες. 
  • Τι αγόρασα και το χάρηκα πολύ;
Κάτι μπορντώ μποτάκια!!!
  • Πού πήγαν τα περισσότερα λεφτά μου;
Εδώ κι εκεί....εξαφανίζονται τόσο γρήγορα που καμιά φορά δεν θυμάμαι καν που τα έδωσα..χαχαχα
  • Τι με ενθουσίασε περισσότερο;
Νομίζω πως ήταν αυτή η παραλία στην Ρόδο 
  • Ποιο τραγούδι θα μου θυμίζει το 15;
Ίσως αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=sduYNx92_go&list=RDsduYNx92_go&index=1
  • Σε σύγκριση με πέρυσι τέτοιο καιρό, φέτος είμαι…
...στα ίδια θα έλεγα. Ίσως λιγάκι πιο συνειδητοποιημένη!
  • Ποια ήταν η αγαπημένη μου ταινία ή σειρά για το ’15;
Γενικά μου αρέσει αυτή: "Pride & Prejudice", όποια χρονιά κι αν έχουμε.....αλλά από τις ταινίες του 2015, νομίζω πως ξεχώρισα αυτήν: "Woman in Gold"
  • Ποιο είναι το fashion concept μου για το ’15;
Το casual θα πω!
  • Τι με κράτησε στα λογικά μου;
Η τρέλα μου :P
  • Ποιο πολιτικό γεγονός με αναστάτωσε;
Στην Ελλάδα ζούμε τι ερώτηση είναι αυτή;;;; 
  • Ένα μάθημα ζωής από το ’15
Έχω βγάλει ένα γενικότερο μάθημα ζωής....."Όλα περνάνε"....ας απολαύσουμε την ζωή μας λοιπόν!

Καλή σου μέρα :)
Θα ήθελες να συνεχίσεις το παιχνίδι;;
Θα χαρώ να δω και τις δικές σου απαντήσεις!

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Χαράλαμπος ο θαυματουργός μαρτύρησε στην Μαγνησία επί Σεβήρου και τοπικού ηγεμόνα Λουκιανού ( 3ος αι).
Ήταν από τους πρώτους που οδηγήθηκε στις αρχές και κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Φυσικά αρνήθηκε και δεν υπέκυψε στις πιέσεις.
Τότε ο έπαρχος εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει τον Άγιο. Τότε ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του Αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του επάρχου.
Τότε οι δήμιοι του Αγίου, Πορφύριος και Βάπτος βλέποντας το μαρτύριο του Αγίου αρνήθηκαν το απάνθρωπο έργο τους και πίστεψαν στο Χριστό, καθώς και τρείς γυναίκες, που παρακολουθούσαν το μαρτύριο.
Φοβισμένος τότε ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία του. Όμως ο Σέβηρος, μη δυνάμενος να ανταπεξέλθει στο θάρρος και την παρρησία του Αγίου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών !
Η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις.

Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις. 
Δεν λογαριάζει τι ήταν ο άνθρωπος, 
καλός ή κακός, ενάρετος ή αμαρτωλός, 
πριν επιθυμήσει τη Χάρη.
Περιμένει μόνο την εκδήλωση της επιθυμίας απ’ τον καθένα μας 
και μόλις αυτή εκδηλωθεί, η Χάρη αρχίζει να ενεργεί.

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε κάθε μέρα

Αν είστε ένας από τους αμέτρητους ανθρώπους που δεν έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν τακτικά, ξανασκεφτείτε το, γιατί μάλλον εσείς χάνετε. Το διάβασμα έχει πολλαπλά οφέλη, διαβάστε μερικά παρακάτω και προβληματιστείτε!

Πνευματική εγρήγορση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατήρηση της πνευματικής εγρήγορσης μπορεί να επιβραδύνει (ή ακόμα και να προλάβει) την έλευση του Αλτσχάιμερ και της άνοιας, καθώς διατηρώντας το μυαλό μας ενεργό και σε δράση, αποτρέπουμε την απώλεια της δύναμής του. Όπως και κάθε μυς του κορμιού μας, έτσι και το μυαλό χρειάζεται άσκηση για να παραμείνει δυνατό και υγιές, επομένως πρέπει να το χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε για να μην το χάσουμε. Δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί πολύ βοηθητικές για να διατηρήσουμε το μυαλό μας ακμαίο είναι να προσπαθούμε να λύνουμε παζλ και σταυρόλεξα ή να παίζουμε παιχνίδια όπως σκάκι.

Μείωση του άγχους

Μπορεί να έχουμε πολύ άγχος στη δουλειά μας ή να αγχωνόμαστε για τις προσωπικές μας σχέσεις, καθώς και για αμέτρητα άλλα πράγματα καθημερινά, όμως όλα αυτά φεύγουν αμέσως από το μυαλό μας όταν πιάνουμε στα χέρια μας μια καλή ιστορία και ξεφεύγουμε. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα μπορεί να μας «ταξιδέψει», ενώ ένα ενδιαφέρον άρθρο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή στην παρούσα φάση και να μας βοηθήσει να αφήσουμε μακριά το άγχος και την πίεση της μέρας, χαλαρώνοντας.

Γνώση

Οτιδήποτε διαβάζουμε γεμίζει το μυαλό μας με καινούργιες πληροφορίες και ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορούν αυτές οι γνώσεις να μας φανούν χρήσιμες και να μας βγάλουν ασπροπρόσωπο. Όσα περισσότερα ξέρουμε, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μας. Επιπλέον, να και κάτι που είναι τροφή για σκέψη: αν ποτέ βρεθούμε σε πολύ άσχημη κατάσταση και έχουμε χάσει τα πάντα, τη δουλειά, τα λεφτά μας, ακόμα και την υγεία μας, τη γνώση δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς και δεν ξέρουμε πού και πώς μπορεί να μας φανεί χρήσιμη.

Επέκταση λεξιλογίου

Αυτό συνδέεται με το παραπάνω, καθώς όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο περισσότερες λέξεις μαθαίνουμε και αναπόφευκτα βελτιώνουμε το λεξιλόγιο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το να έχουμε ορισμένες γνώσεις και να είμαστε καλοί χρήστες της γλώσσας είναι προσόν για οποιαδήποτε δουλειά, ενώ η γνώση ότι έχουμε την ικανότητα να μιλήσουμε ως ίσος προς ίσο ακόμα και σε ανώτερούς μας είναι μια πολύ καλή δόση αυτοεκτίμησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και την καριέρα μας, μιας και οι άνθρωποι που διαβάζουν και μιλούν καλά και σωστά και έχουν γενικά διάθεση για διάβασμα πάνω σε διάφορους τομείς, φαίνεται να παίρνουν περισσότερες προαγωγές και πιο συχνά από εκείνους που γνωρίζουν λιγότερα και δεν έχουν πολλές γνώσεις στη λογοτεχνία, στα επιστημονικά θέματα και στα παγκόσμια γεγονότα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη γνώση ξένων γλωσσών, μιας και ο άνθρωπος αποκτά μεγαλύτερη έκθεση σε λεξιλόγιο που ναι μεν δεν γνωρίζει, αλλά μπορεί να το κατανοήσει από το συγκείμενο, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια στον προφορικό και γραπτό λόγο.

Βελτίωση της μνήμης

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο θα πρέπει να θυμόμαστε μια σειρά από χαρακτήρες, την πλοκή, τις φιλοδοξίες τους, την ιστορία, τα λεγόμενά τους, όπως και πολλά άλλα σημεία του βιβλίου, όπου ακόμα και μικρές λεπτομέρειες έχουν σημασία. Αυτά είναι αρκετά πράγματα για να θυμάται ένας άνθρωπος, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εκπληκτικός και μπορεί να θυμάται αυτά τα στοιχεία με σχετική ευκολία. Το ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι ότι κάθε νέα ανάμνηση υποχρεώνει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει καινούργια μονοπάτια, ενδυναμώνοντας τις ήδη υπάρχουσες αναμνήσεις και πληροφορίες, γεγονός που συντελεί στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Δυνατότερες αναλυτικές διανοητικές ικανότητες

Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, λύνοντας το μυστήριο στο μυαλό μας προτού τελειώσουμε την ιστορία; Αυτό σημαίνει ότι εξασκούμε την κριτική και αναλυτική μας σκέψη σημειώνοντας στο νου μας όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες και ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα κρίνοντας ποιος έκανε τι και πότε. Αυτή η ίδια δυνατότητα να αναλύει κάποιος λεπτομέρειες είναι επίσης χρήσιμη όταν πρέπει να βγάλει κρίση για την πλοκή της ιστορίας, να αποφασίσει αν είναι καλογραμμένο το βιβλίο, αν οι χαρακτήρες έχουν αναπτυχθεί σωστά, αν η πλοκή έχει καλή ροή και πολλά άλλα.

Βελτίωση της συγκέντρωσης

Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, όπου το ίντερνετ κυριαρχεί σε κάθε στιγμή της ζωής μας, η προσοχή μας διασπάται συνεχώς προς χιλιάδες κατευθύνσεις. Σε διάστημα μόλις πέντε λεπτών, ο μέσος άνθρωπος μοιράζει το χρόνο του ούτως ώστε να δουλεύει σε ένα αντικείμενο, να τσεκάρει τα email του, να συνομιλεί στο skype με φίλους, να ρίχνει μια ματιά στο twitter, να κοιτάζει κλεφτά το κινητό του και να μιλάει με τους συναδέλφους του. Αυτού του είδους η συμπεριφορά προκαλεί αύξηση του άγχους και μειώνει την παραγωγικότητά μας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου βοηθάει προκειμένου η προσοχή μας να είναι εστιασμένη σε ένα σημείο, στην ιστορία του βιβλίου, καθώς όταν κάποιος έχει απορροφηθεί από την πλοκή, δεν νοιάζεται για το τι συμβαίνει γύρω του αλλά είναι συγκεντρωμένος σε κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας που διαδραματίζεται στο βιβλίο. Ας δοκιμάσουμε να διαβάσουμε για 15-20 λεπτά πριν από τη δουλειά (μέσα στο λεωφορείο, αν χρησιμοποιούμε μέσα μεταφοράς) και θα εκπλαγούμε από το πόσο συγκεντρωμένοι θα είμαστε όταν φτάσουμε στη δουλειά.

Καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου

Αυτό πηγαίνει μαζί με την επέκταση και τη βελτίωση του λεξιλογίου, καθώς η έκθεση σε ένα δημοσιευμένο, καλογραμμένο κείμενο έχει εμφανή επιρροή στην ικανότητα ενός ανθρώπου να συντάσσει δικό του κείμενο, μιας και παρατηρεί το ρυθμό, τη ροή και τον τρόπο γραφής άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γράφει κάποιος με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός επηρεάζεται από έναν άλλο και ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί τις τεχνικές που έχουν θεμελιώσει προηγουμένως άλλοι ζωγράφοι.

Ηρεμία

Εκτός από τη χαλάρωση που φέρνει το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, είναι πιθανό ότι αυτό για το οποίο διαβάζουμε μας δημιουργεί συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας. Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να φέρει μια απίστευτη αίσθηση χαλαρότητας, ενώ η ανάγνωση βιβλίων που βοηθούν τον άνθρωπο με διάφορα ψυχολογικά θέματα φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους που πάσχουν από διάφορες διαταραχές διάθεσης και ήπιες περιπτώσεις πνευματικών ασθενειών.

Δωρεάν ψυχαγωγία

Μολονότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να αγοράζουμε τα βιβλία και να τα κρατάμε στη βιβλιοθήκη μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αρκετά ακριβά για να τα αποκτήσει κανείς. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να διαβάζει βιβλία, αλλά δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει για την αγορά τους, μπορεί να επισκεφτεί μια τοπική βιβλιοθήκη και να χρησιμοποιήσει δωρεάν τα βιβλία που παραμένουν εκεί σκονισμένα. Οι βιβλιοθήκες γενικά έχουν βιβλία όλων των ειδών, για όλες τις ηλικίες κι όλα τα γούστα, επομένως δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από υλικό. Αν το μέρος στο οποίο ζούμε δεν έχει τοπική βιβλιοθήκη, ή αν για κάποιο λόγο δεν μας είναι προσβάσιμη εύκολα μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα στο διαδίκτυο, καθώς πλέον τα περισσότερα βιβλία υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να τα διαβάζουν όλοι. Επίσης, υπάρχουν και πολλές πηγές στο διαδίκτυο από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε υλικό ή να κατεβάσουμε δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχει λύση για όλους όσους θέλουν πραγματικά να διαβάσουν βιβλία, να επωφεληθούν από τα πολλά οφέλη της ανάγνωσης και να αφεθούν στην μαγεία της!

Πηγή: εδώ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Όσιος Παρθένιος

Ἀφῆκε τὸν χοῦν Παρθένιος Λαμψάκῳ,
Λαμπτῆρα πυρσεύοντα φῶς αὐτοῦ μέγα.
Παρθένιος κατέδαρθε, λαχὼν μακρὸν ἑβδόμῃ ὕπνον.

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.

Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Κάτι απ'το χάος του μυαλού μου...

"Μερικές φορές παριστάνω πως είμαι φυσιολογικός.
Αλλά αυτό είναι βαρετό. Γι'αυτό επιστρέφω στο να παριστάνω εμένα"

   Μετά από λίγη σκέψη για το τι θα ανεβάσω και την σημερινή μέρα ή μάλλον νύχτα....και ψάχνοντας τις άπειρες εικόνες που έχω κατεβάσει από το ίντερνετ...κατέληξα σε αυτό το μονόλογο:
   Έμεινα στην παραπάνω φωτογραφία και σκέφτηκα....True story, πολλές φορές προσπαθώ να μπω σε καλούπια, απλά για να θεωρούμε φυσιολογική και να κάνω αυτό που θεωρείτε σωστό...τις περισσότερες φορές όμως αυτό είναι βαρετό κι έτσι καταλήγει να βγαίνει στην επιφάνεια ο πραγματικός μου εαυτός!
Αυτός που του αρέσει να έχει άποψη και δεν φοβάται να την εκφράσει. Όποιος κι αν βρίσκεται απέναντι του....
Αυτός που ενοχλεί όσους σκοπό έχουν απλά να βολευτούν.
Αυτός που θα παλέψει μέχρι τέλους για να διεκδικήσει αυτό που θέλει. 
Αυτός που θα δώσει χωρίς να το σκεφτεί, απλά γιατί μπορεί.
Αυτός που θα σε υπερασπιστεί όταν τον χρειάζεσαι και θα σε κατσαδιάσει όταν το αξίζεις.
Αυτός που θα ρισκάρει, γιατί απλά σε πιστεύει
   Στις μέρες μας το φυσιολογικό δεν μου αρέσει, δεν μου ταιριάζει. Κρύβει μέσα του τόσα πολλά πρέπει, που με κάνουν να βαριέμαι απίστευτα! 
   Τελευταία κάθε φορά που βαριέμαι, προσπαθώ να βρω γύρω μου κάτι ενδιαφέρον. Σταματώ να το παίζω φυσιολογική και αρχίζω να εξερευνώ κάτι πιο όμορφο. Συνήθως δεν καταφέρνω να το βρω και συνήθως αυτή η αναζήτηση νευριάζει πολλούς. But who cares! Εγώ συνεχίζω, ακόμη κι όταν τρώω τα μούτρα μου...
...δεν ξέρω γιατί σου τα γράφω όλα αυτά, όπως δεν ξέρω και γιατί συνεχίζω το blog
προς το παρόν αυτά τα λίγα απ'το χάος του μυαλού μου....
αν κατάλαβες τίποτα ή αν έβγαλες άκρη...πες μου κι εμένα :P
Καλό ξημέρωμα!

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Eξαρτάται από το τι μετράς

Κι εξαρτάται πάντα από το τι μετράς κάθε φορά... 
για να μπορείς να συνεχίζεις, 
για να μπορείς να ονειρεύεσαι,
για να μπορείς να γελάς...
Oδ. Ελύτης

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

"Το Μονόγραμμα"

Έτσι μιλώ για σένα και για μένα

Επειδή σ’ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω 
Να μπαίνω σαν Πανσέληνος 
Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ’ αχανή 
σεντόνια 
Να μαδάω γιασεμιά -- κι έχω τη δύναμη 
Αποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνω 
Μεσ’ από φεγγαρά περάσματα και κρυφές της θάλασσας 
στοές 
Υπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνε 

Ακουστά σ’ έχουν τα κύματα 
Πώς χαιδεύεις, πώς φιλάς 
Πώς λες ψιθυριστά το "τι" και το "ε" 
Τριγύρω στο λαιμό στον όρμο 
Πάντα εμείς το φως κι η σκιά 

Πάντα εσύ τ’ αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτεινό 
πλεούμενο 
Πάντα εσύ το λιμάνι κι εγώ το φανάρι το δεξιά 
Το βρεμένο μουράγιο και η λάμψη επάνω στα κουπιά 
Ψηλά στο σπίτι με τις κληματίδες 
Τα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνει 
Πάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά 
που μεγαλώνει 
Το γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώ 
Επειδή σ’ αγαπώ καί σ’ αγαπώ 
Πάντα εσύ τό νόμισμα καί εγώ η λατρεία που το 
εξαργυρώνει: 

Τόσο η νύχτα, τόσο η βοή στον άνεμο 
Τόσο η στάλα στον αέρα, τόσο η σιγαλιά 
Τριγύρω η θάλασσα η δεσποτική 
Καμάρα τ’ ουρανού με τ’ άστρα 
Τόσο η ελάχιστη σου αναπνοή 

Που πια δεν έχω τίποτε άλλο 
Μες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμα 
Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου 
Να μυρίζω από σένα και ν’ αγριεύουν οι άνθρωποι 
Επειδή το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο 
Δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ’ ακούς 
Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου 

Να μιλώ για σένα και για μένα.

[Οδ. Ελύτης, Το Μονόγραμμα, Ίκαρος Αθήνα, 2008, σ.17-19]

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Υπαπαντή του Κυρίου

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β', στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.
Πηγή: εδώ

Χρόνια πολλά στις μανούλες :)

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Βάλε φαντασία

"Χρησιμοποιήστε τη φαντασία όχι για να φοβάστε μέχρι το θάνατο, 
αλλά για να εμπνευστείτε για την ζωή!"
Μπρούκμεν Α.